menu
Vraag uw gratis schatting

Wij garanderen u een luisterend oor en een kwaliteitsvolle begeleiding op lange termijn.

Verkoop van kale eigendom vs. verkoop van lijfrente

Als het gaat om de verkoop van een woning in België, zijn er twee interessante en soms weinig bekende opties:

verkoop op naakte eigendom en verkoop op lijfrente.

 

Hoewel deze twee methoden op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen die het onderzoeken waard zijn, vooral in Brussel, een van de meest dynamische gebieden van de Belgische vastgoedmarkt.


1. Verkoop in naakte eigendom :


Bij een verkoop in blote eigendom wordt de eigendom van een onroerend goed overgedragen met behoud van het vruchtgebruik, d.w.z. het recht om erin te wonen of er huurinkomsten uit te ontvangen. De belangrijkste kenmerken van de verkoop van blote eigendom in Brussel zijn de volgende:


De verkoper:

De verkoper draagt de blote eigendom van het onroerend goed over met behoud van het vruchtgebruik. Hij kan in het eigendom blijven wonen of het verhuren, maar hij heeft niet langer de volle eigendom.


De koper:

De koper verwerft de blote eigendom van het eigendom. Hij moet wachten tot de vruchtgebruiker overlijdt voordat hij de volle eigendom verkrijgt.

 

Aankoopprijs:

De aankoopprijs voor blote eigendom is over het algemeen lager dan voor volledige eigendom, omdat de koper niet onmiddellijk van het eigendom kan genieten.

 

Vruchtgebruik:

De vruchtgebruiker behoudt het recht om het eigendom voor de rest van zijn of haar leven te bewonen of te huren.

 

Belasting:

De fiscale aspecten van blote eigendom variëren naargelang de duur van het vruchtgebruik en de waarde van het eigendom. Het kan fiscaal voordelig zijn.

2. Lijfrente verkopen :

 

De verkoop op lijfrente is een andere interessante optie, vooral voor oudere verkopers die hun eigendom willen verkopen en tegelijkertijd willen profiteren van een lijfrente. Hier zijn de belangrijkste punten van een lijfrenteverkoop in Brussel:

 

De verkoper:

De verkoper, ook bekend als de schuldeiser, verkoopt zijn of haar eigendom in ruil voor een regelmatige lijfrente en het recht om in het eigendom te blijven tot zijn of haar dood.

 

De koper:

De koper, of debirentier, betaalt een lijfrente aan de verkoper in ruil voor het recht om eigenaar te worden van het eigendom op de vervaldag, d.w.z. bij het overlijden van de schuldeiser.

 

Aankoopprijs:

In tegenstelling tot de verkoop van blote eigendom is de aankoopprijs van een lijfrente vaak hoger, omdat deze de lijfrente omvat die aan de verkoper wordt betaald.

 

Lijfrente:

De verkoper ontvangt een regelmatige lijfrente van de koper tot aan zijn of haar dood, wat een stabiel inkomen garandeert.

 

Belasting:

Lijfrentes zijn fiscaal voordelig in België, met gedeeltelijke belastingvrijstellingen.



X
Bekijk favorieten
favorieten